Betyg

Betyg - bl.a. kläder och skor är betygsatta ovan. Betyget handlar om plaggets skick. 

5 - Utsökt - i oanvänt eller nästan oanvänt skick helt utan fel.
4 - Fint - i fint använt skick för sin ålder och utan några anmärkningsvärda fel.
3 - Bra - i bra använt skick för sin ålder men smärre fel förekommer.
2 - Sämre - i väl använt skick, fel finns. Lagningar kan behövas.
1 - Dåligt - i dåligt skick med flera fel men kanske den händige kan ha nytta av plagget/varan?

Fel kan vara ett eller flera av t.ex. - noppor, tråddragningar, mindre hål eller lagade hål, lösa sömmar, fläckar, svett-ringar, skadad klack på sko.

Hur tvättar vi kläderna?

Med få undantag (se nedan) är alla våra kläder tvättade, lagade och strykta när du köper dem.

Vi är ganska tuffa med att tordas tvätta kläderna - vi vill att vintagekläder du köper från oss skall kännas "som nya" - hela, rena, fräscha och lukta gott (eller snarare lukta neutralt eller inget alls). Det är inget museum vi bedriver, kläderna vi säljer är till för att användas - därför tvättas de. Och fläckar ska bort!

Nedan färg-koordinerade och temperatur-sorterade tvätthögar.

De flesta plaggen tvättas i fintvätt/silkesprogram med oparfymerat tvättmedel och i de fall vi använder sköljmedel är det också oparfymerat.

Färgstarka bomulls-kläder och bomullstyger från 60-talet och 70-talet mår bäst av 60 grader för att inte fälla eller färga av sig. Men här bör du vara försiktig även när du tvättar ett färgrikt bomullsplagg hemma.

Vi har med framgång tvättat brudklänningar i klorin. Kanske inte så miljövänligt men det har blivit fina vita klänningar. Brudklänningen nedan var gulnad när vi köpte in den - se på den nu!

Ibland luktar kläderna vi köper in gammalt eller unken källare - då lägger vi kläderna i blöt en timma med 1 dl ättiksprit innan vi tvättar dem i tvättmaskinen. Det är nästan magi för sen är lukten borta.

Ull/ylle - tvätt eller värmebehandling

Även ullplagg tvättas - i ulltvättprogrammet på maskinen med ett tvättmedel som innehåller lanolin. 

Men alla ylleplagg går inte att tvätta - det gäller kappor och hattar, även pälsar. Då värmebehandlar vi plagget enl. rekommendationer från Anticimex.

60 grader i minst 60 minuter dödar alla ev. skadedjur.

Små ryamattor går utmärkt att tvätta i maskin på ulltvättprogram.

Kläder vi inte tvättar

Kläder som uppenbart kräver kemtvätt har vi inte tvättat. I de fallen står det under respektive plaggs information att de inte är tvättade av oss. 

Läderjackor, mockaplagg, tunga yllekappor och pälsar kan vi ju inte tvätta. Och ibland får vi in gamla sköra sidenklänningar där vi helt enkelt inte törs tvätta i tvättmaskin eller för hand.

"Princessklänningen" på bilden, klänningen är troligen är från 40-talet eller 50-talet, tordes vi helt enkelt inte tvätta i maskin. Det hade heller ingen konstig lukt och hade förvarats torrt i plastpåse. Underkjolen har fläckar av att någon trampat på den - i övrigt är klänningen redo att använda till nästa bal. Och då kommer någon annan att trampa på underkjolen - garanterat. 

Vilket skick är kläderna i?

Alla (nästan alla) kläder du köper här är begagnade, alltså använda av någon. Vi vill att det nästan inte skall märkas. Vi vill att du ska köpa ett plagg som känns helt nytt för dig. rent och fräscht utan fel!

Så vi lagar det vi kan, byter blixtlås om det behövs, lägger upp fållar som gått sönder och vi försöker ta bort fläckar. Vi stryker och fotar plagget så att du skall se hur fint det är.

Men en del material och plagg är mer slitna än andra. Bl.a. polyester och crimplene har en förmåga att noppa sig eller att det blir tråddragningar.  Det bara är så. 

Om skicket avviker från normalskick - alltså ett ganska fint plagg i gott skick - så skriver vi det i texten. Vi skriver om noppor och fläckar och sådant som vi inte kunnat laga.

Hemmasydda plagg kan vara väldigt skickligt sydda eller amatörmässigt gjorda. Vi visar bilder på sömmar så att du skall kunna avgöra det själv. Vi berättar också om det avviker från normalskicket.

Hotell-lakan

Har du också rynkat på näsan åt att använda någon annans kläder? Eller tycker du det känns ofräscht att köpa begagnade påslakan? Men du tycker kanske att det är lyxigt att sova på hotell? I en säng bäddad med lakan som någon annan sovit i...

Täcket på bilden nedan är tvättat i 60 grader och sedan torktumlat med tennisbollar - det är fluffigt, rent och fräscht!

Att använda gamla plagg

På riktigt gamla plagg saknas det ofta zigzag. Det betyder att om du tvättar plagget ofta så kommer materialet att repa upp sig. Så kolla ditt plagg om du vill använda det ofta och förstärk med zigzag där det behövs.

Vi har testat blixtlåset på ditt plagg. Men sen ska ju du använda plagget flera gånger och då kan det ju hända att blixtlåset inte håller för det - så är det med gamla plagg. Extra risk finns om plagget är för tajt ;) Det här anser vi är normalt för gamla plagg.

Returrätt

Och om du inte har samma uppfattning som oss om skicket så har du returrätt!

Shoppa!