Hur åldersbestämmer man vintagekläder?

Hur gör vi

Vi gissar ibland fel på vilket årtionde kläderna vi säljer tillhör. Det kan vi börja med ;)

Men det finns kännetecken som vi använder oss av när det gäller etiketter, sömmar, material och modellen på kläderna. Vi försöker sedan passa in plagget i rätt årtionde.

Ibland kan personen som säljer kläder till oss veta hur gammalt plagget är, till vilken festlighet klänningen köptes in t.ex. Men lika ofta har de gamla damerna glömt och tycker att plagget är jättegammalt - fast vi ser att det är 80-tal ... 

Storstad och landsbygd

Särskilt innan Internet fanns det ju en viss förskjutning innan det mest moderiktiga nådde butikerna ute på landsbygden. Liknande plagg kan alltså ha sålts i Stockholm ett år och kanske fanns kvar i butiken i Norrland fem år senare? Hur vågad var den som köpte plagget beror nog också på var man var bosatt - det som är okej på storstadens gator skulle nog ha fått människor i den lilla landsortsstaden att rynka på näsan.

Plagg används länge

Ett fint plagg kan ha använts under 10 år eller mer - vilket årtionde köptes det in och under vilket årtionde hängdes plagget undan? Som barn tyckte jag alltid att mormor hade samma slags kappa och samma brosch. Men kanske är det bara mitt minne som lurar mig - det kanske var olika kappor som så likadana ut i mina ögon?

Inköparens ålder

Plaggens årtionde och hur moderiktiga de var beror ju också på ålder på den som köpte kläderna. En äldre dam köpte sannolikt inte kortkorta Twiggy-klänningar på 60-talet. Därför blir den vuxna damens 60-talsklänning svårare att åldersbestämma. 

Kopior och tillbakablickar

Så får vi heller inte glömma att 70-talet gillade kopior av 40-talets mode. Att 80-talet gillade 50-talets mode. Filmen Grease har ju t.ex. 80-talets tolkning av 50-talet med mycket prickigt och lika det vi idag kallar Rockabilly. 

De som kan

Här är några riktigt bra länkar och citat från "de som kan" det här med vintage!

Elsa Billgren om 20-talet

Elsa Billgren om 30-talet

Elsa Billgren om 40-talet

Elsa Billgren om 50-talet

Elsa Billgren om 60-talet