Vintage och retro vad är skillnaden?

Vad menar vi med retrokläder och vintagekläder?

Eftersom de allra flesta inte har tid att läsa all information börjar vi med det viktigaste först. Vad anser vi på Vintage Corner är retrokläder och vintagekläder?

Vi tycker att båda begreppen betyder ungefär samma sak för de flesta som gillar retro och äldre kläder. Vi tycker att både vintagekläder och retrokläder är kläder från 1920-talet till 1970-talet. Och att vintagekläder är de finaste av retrokläderna. Vintagekläder är extra fina d.v.s extra bra kvalitet, material och sömnad. 

Egentligen tycker vi inte att 70-tal är vintage heller, bara retro. Mest för att 70-talskläderna sällan håller så god kvalitet som kläder från tidigare år. 

Vi kommer alltså att använda begreppen nästan synonymt i den här webb-shoppen. Du kan läsa det som vintage/retro.

För tillfället anser vi inte att 80-talskläder tillhör retro - även om vi vet att andra gör det. Vi har ändå börjat sälja ett litet urval av 80-tals-kläder. 

Olika begrepp inom äldre mode

Antikt

Om vi börjar med begreppet antikt så anses något vara antikt om det är mer än 100 år. Så kläder (och annat) som tillverkades före 1916 är alltså antikt.

Second hand

Både vintagekläder och retrokläder är oftast second hand - d.v.s. använda av någon annan förut. Begagnade helt enkelt.

Deadstock

Några av de plagg vi har är "deadstock" - d.v.s aldrig använda förut utan kommer från ett lager eller nedlagd butik. Men ändå gamla nog att vara retro.

Vintage

Wikipedia skriver om vintage:

Vintage härstammar från latinet[1], där det betyder vinskörd (vin-tid) och ursprungligen syftat på vin gjort på druvor från samma år. Betydelsen har senare utökats till "äldre fin kvalitet eller årgång" eller "äldre", ursprungligen enbart om vin, men på senare tid även om andra typer av varor, såsom klädesplagg, ... I England har uttalet anglifierats till vintidʒ[2].

I modesammanhang syftar vintage på kläder från en annan era, exempelvis sent 1800-tal eller 1960-tal. Ibland hävdas att kläder bör vara minst 25 år gamla för att kallas vintage, men åsikterna om detta går isär.

Vintagemannen om vintage. Bra skrivet!

Klänningen nedan är från 50-talet - otroligt välsydd, i en tidstypisk modell och från det kända märket Horrockses Fashion (kunglig hovleverantör till engelska drottningen bl.a.). Den här klänningen är garanterat Vintage!

Retro

Wikipedia skriver om retro

Retro (franska rétro, från rétrospectif, bakåtblickande, ytterst från latin) syftar på att inpireras av eller intressera sig för en tidigare eras trender, moden eller teknologi. Man talar till exempel om retromode, retroanu, retrobilar och retrodatorer. Den som gillar det som är retro kallas för retrofil, och behöver inte själv ha varit med om den tid som favoriseras. ...

Inom mode syftar retro på nyproducerade plagg i en stil inspirerad av tidigare tidsperiod. Termen vintage syftar däremot på plagg som faktiskt tillverkats under den specifika tidsperioden.

Kanske rätt från början men vi håller inte med om att retro är nytillverkat - det kallar vi istället repro. Om vi inte med nytillverkat menar tillverkat för mer än 30 år sedan?

Kläderna från Ellos katalog 1973 skulle vi vilja kalla för retromode.

Haute couture

Bland annat auktionsfirmorna likställer vintagekläder med Haute couture - d.v.s kläder från de fina franska modehusen - oavsett ålder på kläderna. De likställer vintage med fina märken och dyra prislappar.

De fina märkena kommer du sannolikt inte att hitta i den här webb-shopen ;)

Cita tfrån Vintagemannen igen:

"De seriösa auktionshusen har löst problemet genom att inte säga Vintage-auktioner längre utan de kallar dem för Fashion-auktioner. En slags extra dyr outlet."

Repro 

För oss som håller på med retromode så tolkas repro som reproduktion, d.v.s nytillverkning av ett plagg av gammal stil.

Vi har börjat ta hem nytillverkad kläder i vintage-stil, alltså repro från bl.a. Daisy Dapper och Emmy Design. Svensk-designade kläder av god kvalitét, tillverkade utomlands under kontrollerade former i små företag med schyssta villkor. 

Vi syr också upp sommarklänningar av återvunna tyger i rockabilly-stil efter gammaldags mönster - de klänningarna kallar vi för Mor Återbruk.

Vi har en speciell kategori för plagg som är repro vi kallar det för samlingsnamnet Vintage repro & Rockabilly.

Rockabillymodet

De kläder som du kallar för rockabillystil är ofta repro - d.v.s. nytillverkade plagg med äldre plagg som förebild. Rockabilly har närmast härmat 80-talets tolkning av 50-talet. 

Fördelen med repro och Rockabilly är att du kan få plaggen i den storlek du vill till skillnad från de ofta väldigt små äkta 50-talsplaggen. 

Vi har en speciell kategori för plagg som är repro där hittar du även de flesta av våra rockabilly-plagg.

Äkta vintage och retro

Det här är ett dumt uttryck som du främst hittar i Tradera-annonser. Antingen är det retro/vintage eller inte. Och ordet äkta hos Tradera är ingen garanti på något sätt. Men visst önskar vi också att ordet vintage bara användes för äkta vintageplagg...

På Instagram och på engelska kallas det ofta för True Vintage.

Garanterat äldre plagg hos Vintage Corner

Men du skall kunna lita på att kläder du köper hos oss är vintage/retro om vi skriver att de är det. D.v.s. att plagget är tillverkat mellan 1920-1970.

Är vi tveksamma till plaggets ålder så skriver vi det också!

Happy shopping!