Storlekar och mått 

De var mindre förr

De var mindre förr - det kallas för evolution ;) Människorna var inte bara smalare förr, de hade också mindre fötter, händer och huvuden. Det betyder att det är svårt att få tag på fina vintagekläder i större storlek än dagens 36. Och det är också svårt att få tag på skor, hattar och handskar i tillräckligt stor storlek för att dages människor skall kunna ha dem. 

Tänk på dig själv, din mamma och din mormor - hur många centimeter längre har vi blivit på bara de generationerna? För mig är de måtten 143-158-166 cm och jag har en dotter som är 174 cm!

Äldre storlekar motsvarar idag

Om du hittar ett vintageplagg som har en lapp med storlek 40 så kan du gissa att det plagget motsvarar ca stl 36 idag. Alltså nästan 2 storlekar mindre...

Passform

Idag vill vi att kläder skall innehålla stretch och vara sköna, gärna lite lösa och lediga. Det var inte kläderna förr. Klänningar var sydda för exakt passform och för att visa upp den kvinnliga kroppen. De kläderna sitter åt och är ganska obekväma att bära för att vara ärlig. Så det du tycker är för litet var nog ganska lagom förr.

Ålder

De fina 50-talsklänningarna med smal midja och vida kjolar bars förr av väldigt unga kvinnor. Twiggy var ung på 60-talet när London skapade pop-modet. 

Brudklänningarna bars av flickor i sisådär 16-19 års ålder...

Brudklänning 1948 (bruden var gravid)

Idag tycker vi att vi kan bära vilka kläder vi vill oavsett ålder. Vilket ju är trevligt - men förvänta dig kanske inte att en ungflicksklänning skall passa din kropp om du är 40+. Åren och livet förändrar kvinnokroppen.

Vi har gamla klänningar för större storlekar - de klänningarna skulle 40-talisterna kalla för "tantklänningar", de bars av mogna kvinnor som gillade kaffe och kakor. Roliga och fina klänningar men de påminner inte om rockabillyklänningar direkt ;) Tänk Prussiluskan i Pippi Långstrump så vet du vad jag menar.

Större storlekar

Men misströsta inte om du har en större storlek än 36. Framförallt bland 70-talskläderna finns det gott om större storlekar. Fortsätt leta!

Underkläder

Sen kommer vi till nästa punkt - "vill du vara fin får du lida pin" som de gamla sa förr. Och de hade anledning till att säga det.

Förr bar kvinnor korsett och gördel och annat obekvämt. Då fick de den smala midjan som vintageklänningarna kräver. De bar Bullet Bra för att få spetsiga bröst till 60-talsklänningarna. Ja, allt var inte bättre förr! Våra underkläder finner du här.

Idag säljer de stora kedjorna mycket shape-wear som är lite figurformande men skönt att bära. Och bara en enkel underklänning gör mycket till för att en klänning skall bli snygg på. 

Se videon längst ner på sidan om du vill ha en smalare midja....

Ateljésydda och hemmasydda plagg

Förr sydde många kvinnor sina kläder själva och de som inte kunde sy eller hade råd gick till en sömmerska eller syateljé. De kläderna är ju sydda för en viss kvinnokropp. Och vackra kvinnokroppar av olika modeller finns det gott om. Svårigheten blir att hitta en hemmasydd klänning som är sydd för en kroppsform som liknar din ;)

Tro inte på angivna storlekar

När vi skriver "ca stl 36-38" vill vi att du läser de exakta måtten nederst på sidan! Stl 36-38 är bara en hint om vilka plagget kanske kan passa till...

Svensk storlekstabell

Den här storlekstabellen är lånad från HM:

Så mäter vi 

De flesta av våra plagg har mått angivna för:

  • Byst - mätt rakt över bysten
  • Midja - där midjan är som smalast
  • Höft - bredast nedanför midjan
  • Stuss - där rumpan är som bredast
  • Längd - från mitt på axeln till fållens nederkant
  • Armlängd - från axelsömmen till nederkant fåll eller manschett
  • Axel-axel mått från axelsöm till axelsöm
  • Armhål mäts runt om vid sömmen för armen
  • Innerbenlängd används för byxor och är längden från genen och ner
  • Grenmått är mått från midjan på byxorna ner till grensömmen mitt under fram.

Ibland är vi lite okonsekventa och anger mått söm till söm för t.ex bystmått då behöver du ta måttet X 2 för att få måttet runt om. 

Vi mäter också plagget utanpå - vilket gör stor skillnad om det är en fodrad kappa.

Storlekar Herr

Vi mäter och anger storlekar för herrkläder också - så läs måtten och mät. Sen har vi en enkel lösning - vi tvingar nämaste man att ta på sig kläderna och gör sedan en grov uppskattning om S-M-L-XXL - funkar på kavajer och skjortor. 

Även herrar var mindre förr. Herrkläder finner du här

Ta fram måttbandet

Så ta fram måttbandet och lycka till i ditt letande efter vintagekläder - det finns något för alla. Och till dig med storlek 34 säger vi grattis det finns hur mycket som helst till dig!

Fortsätt shoppa!