0

Skick och betyg vintagekläder

Betyg

Om inget annat anges i beskrivningen så är varan i normalt begagnat skick för sin ålder. Ålders- och bruksslitage kan förväntas men mer specifika defekter eller skador finns nämnda i annonstexten. Med hänsyn till ovan har vi också betygssatt varornas skick.

Betyg - bl.a. kläder och skor är betygsatta ovan. Betyget handlar om plaggets skick. 

5 - Utsökt - i oanvänt eller nästan oanvänt skick helt utan fel.
4 - Fint - i fint använt skick för sin ålder och utan några anmärkningsvärda fel.
3 - Bra - i bra använt skick för sin ålder men smärre fel förekommer.
2 - Sämre - i väl använt skick, fel finns. Lagningar kan behövas.
1 - Dåligt - i dåligt skick med flera fel men kanske den händige kan ha nytta av plagget/varan?

Fel kan vara ett eller flera av t.ex. - noppor, tråddragningar, mindre hål eller lagade hål, lösa sömmar, fläckar, svett-ringar, skadad klack på sko.

Hur tvättar vi kläderna?

Med få undantag (se nedan) är alla våra kläder tvättade, lagade och strykta när du köper dem.

Vi är ganska tuffa med att tordas tvätta kläderna - vi vill att vintagekläder du köper från oss skall kännas "som nya" - hela, rena, fräscha och lukta gott (eller snarare lukta neutralt eller inget alls). Det är inget museum vi bedriver, kläderna vi säljer är till för att användas - därför tvättas de. Och fläckar ska bort!

Yllekappor och hattar t.ex. kan vi kanske inte tvätta. Vi värme-behandlar då istället. 60 grader minst 60 minuter - så försvinner alla ev. skadeinsekter enligt Anticimex. 

De flesta plaggen tvättas i fintvätt med oparfymerat tvättmedel och i de fall vi använder sköljmedel är det också oparfymerat.

Färgstarka bomulls-kläder och bomullstyger från 60-talet och 70-talet mår bäst av 60 grader för att inte fälla eller färga av sig. Men här bör du vara försiktig även när du tvättar ett färgrikt bomullsplagg hemma.